Yükleniyor...

Yazım Kuralları

MAKALENİN SAYFA TASARIMI

  • Makalenin tümü Cambria yazı fontu ile A4 kağıt boyutunda yazılmalıdır.
  • Sayfa yapısı olarak sağ, sol, alt ve üst kısımlardan 2,54 cm kenar boşluğu bırakılmalıdır.
  • Satır aralıkları 1,15 cm şeklinde ayarlanmalıdır.
  • Kapak sayfasındaki Türkçe ana başlık 11 punto, koyu ve büyük harfle; İngilizce ana başlık 11 punto, koyu, küçük harfle; özet abstract ve künyede kullanılan yazılarda 8 punto kullanılmalıdır.
  • Makalenin iç bölümlerinde tüm yazılar 11 punto ile yazılmalıdır.
  • Tablo, harita, fotoğraf, şekillerin başlık, içerik ve altında verilen kaynakları iki yana yaslı ve 10 punto ile yazılmalıdır.
  • Sayfa en altında verilen dipnotlar da 10 punto ile yazılmalıdır.
  • Paragraflar başında girinti bırakılmamalıdır.
  • Paragraflar öncesi ve sonrasında 6nk boşluk bırakılmalıdır.
  • Yazılarda ve kısaltmalarda Türk Dil Kurumunun Yazım Kılavuzu’na uyulmalıdır.

Dergimizin Türkçe ve İngilizce “Örnek Makale Yazım Şablonu”na web sitemizdeki Formlar menüsünden ulaşabilirsiniz.

MAKALE YAZIM KURALLARI

Dergimiz gönderilen makaleler APA 6 referans formatına uygun hazırlanmalıdır. APA 6 referans formatına uygun hazırlanmayan makaleler değerlendirmeye alınmadan yazara iade edilecektir. Yayımlanmak üzere gönderilecek bilimsel çalışmaların EASE (European Association of Science Editors) ilkelerindeki esaslar (Başlık, Yazar Listesi, Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Yöntem, Bulgular ve Sonuç) dikkate alınarak hazırlanmalıdır.

.
BAŞLIK

* Yazının içeriğini kısa, açık ve yeterli ölçüde yansıtacak nitelikte olmalıdır.

* Makale Türkçe yazılmışsa ilk Türkçe ana başlık “Cambria” yazı fontuyla, Büyük harfle, koyu, 11 punto ve ortalanmış yazılmalıdır. Altına İngilizce ana başlık “Cambria” yazı fontuyla, küçük harfle, koyu, 11 punto ve ortalanmış bir şekilde yazılmalıdır.

* Makale İngilizce yazılmışsa ilk İngilizce ana başlık “Cambria” yazı fontuyla, büyük harfle, koyu, 11 punto ve ortalanmış yazılmalıdır. Altına Türkçe ana başlık “Cambria” yazı fontuyla, koyu, küçük harfle, 11 punto ve ortalanmış bir şekilde yazılmalıdır.

MAKALE TÜRÜ
* Makelenin hangi türde olduğu (araştırma, derleme, çeviri, tanıtım yazısı) KAPAK SAYFASI’nda yazılmalıdır.

YAZAR BİLGİLERİ

* Makalelerin Word dosyası olarak dergiye ilk gönderiminde yazar(lar)a ait hiçbir kişisel bilgi yer almamalıdır.

* Yazarların tüm bilgileri makale sisteme yüklenirken gönderilen KAPAK SAYFASI’nda yer almalıdır.


ÖZET VE ANAHTAR KELİMELER
* Türkçe özet çalışmanın amacını, kapsamını ve sonuçlarını yansıtmalı; okuyucunun makalenin içeriğini kısa zamanda ve hassasiyetle belirlemesine imkân vermelidir.
* Özet, Cambria, 8 punto, 140-180 kelime arası uzunlukta ve tek paragraf olmalıdır.
Türkçe makalelerde özet, makale başlığı ve anahtar kelimelerin İngilizceleri bulunmalıdır.
* Yabancı dildeki özet (abstract)lerde gramer, anlatım ve dil yanlışları olmamasına özen gösterilmelidir.
* Anahtar kelimeler en fazla 5 kelimeden oluşmalıdır.

ANA METİN
* Makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir.
* Makale ana metni, Microsoft Word yazılım programı kullanılarak Cambria yazı formatında ,10.000 (on bin) kelimeyi geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.
* Makaleler, derginin internet sitesinde bulunan İNTOBA MAKALE ŞABLONU üzerine yazılmalıdır. Şablon kullanılmadan hazırlanan makaleler ön değerlendirmede düzeltilmesi için geri gönderilecektir.
* Makale, dil bilgisi kurallarına uygun olmalıdır. Yazıda en son çıkan TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalı, açık ve yalın bir anlatım yolu izlenmeli, amaç ve kapsam dışına taşan gereksiz bilgilere yer verilmemelidir.
* Bir makalede sıra ile özet, ana metnin bölümleri (başında rakam ya da harf olmaksızın), İngilizce genişletilmiş özet (Extended Abstract), kaynakça ve (varsa) ekler bulunmalıdır.

* Ana başlık: 11 punto, tamamı büyük harflerle ve koyu yazılmalıdır. Başlıklara rakam konulmamalıdır.
* Ara başlıklar: 11 punto, tamamı koyu olmak üzere her kelimenin ilk harfi büyük yazılmalı ve başlık sonunda satırbaşı yapılmalıdır. Başlıklara rakam konulmamalıdır.
* Şekil, harita, tablo ve fotoğraflar: 10 punto, şekil, harita, tablo ve fotoğraflar yazım alanı dışına taşmamalı, gerekiyorsa her biri ayrı bir sayfada yer almalıdır. Şekil, harita, fotoğraf ve tablolar numaralandırılmalı ve içeriğine göre adlandırılmalıdır. Numara ve başlıklar, şekil, harita, fotoğraf, tabloların üstüne gelecek biçimde kelimelerin yalnızca ilk harfleri büyük olarak, iki yana yaslı yazılmalıdır. Bu şekil, harita, tablo ve fotoğrafların alındığı kaynaklar hemen altlarında, iki yana yaslı verilmelidir. Tablolar, Microsoft Word programındaki tablo komutuyla yapılmalıdır. Zorunlu durumlarda ise Microsoft Excel tabloları kullanılabilir. Gerektiğinde açıklayıcı dipnotlar veya kısaltmalar, şekil ve tabloların hemen altında verilmelidir. Şekil, tablo ve resimler on sayfayı aşmamalıdır.
Dipnotlar: Dipnotlar, sadece yapılması zorunlu açıklamalar için kısıtlı sayıda kullanılır ve “DİPNOT” komutuyla otomatik olarak verilir. Buradaki atıflar da parantez içinde yazarın soyadı, eserin yayın yılı ve sayfa numarası gelecek şekilde düzenlenmelidir. Örnek: (Kaya, 2000, s. 15)
Alıntılar: Makalede birebir yapılan alıntılar italik olarak tırnak içinde verilmeli ve alıntının sonunda kaynağı parantez içinde belirtilmelidir. Birebir olmayan alıntıların sonunda sadece parantez içerisinde kaynak gösterilmelidir.
* Kitap tanıtımı ve çeviriler: Başlık, anahtar kelimeler ve özetin İngilizcesi mutlaka bulunmalıdır. Kitap tanıtımlarında yazının başında tanıtılacak kitabın künyesine (basım tarihi, kaçıncı baskı olduğu, basım yeri bilgileri) yer verilmelidir. Çevirilerde çeviri yapılan kitabın/yayının künyesi dipnotla belirtilmelidir.

İNGİLİZCE GENİŞLETİLMİŞ ÖZET (EXTENDED ABSTRACT)
* Makalede çalışmanın sonuç bölümünden sonra makalede 500-700 kelime arasında İngilizce genişletilmiş özet (Extended Abstract) bulunmalıdır.
* Genişletilmiş özet, “özet”de olduğu gibi araştırma ile ilgili amaç, problem, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerini içermelidir. Verilen bilgiler “özet”e oranla biraz daha geniş ifade edilmelidir. Araştırma metninde yer almayan herhangi bir bulgu veya sonuç bulundurmamalıdır.
* Genişletilmiş özette metin içindeki bilgilere göndermede (Örn. Sayfa 3’te belirtildiği gibi ifadeler) bulundurulmamalıdır.
* İngilizce yazılan makalelerde Extended Abstract bulunmasına gerek yoktur.
* Extended Abstract bölümünün gramer ve anlatım yönünden İngilizce dil kurallarına uyması gerekmektedir. Bu şartlara uymayan makaleler, “proofreading” yapılmak üzere yazara iade edilecektir.

KAYNAK GÖSTERME

* Metin içi göndermelerde (atıflarda) ve kaynakça yazımında American Psychological Association (APA) 6 sürümü esas alınmıştır. İNTOBA’nın kullandığı APA 6 kaynak gösterme kılavuzunu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.